Fasolea
cu ciolan afumat la ceaun super gustoasa si apetisanta este
o mancare foarte buna . Fasolea
cu ciolan la ceaun super gustoasa si apetisanta este
o mancare mult ravnita de romani . Acest fel de mancare se poate gati la ceaun, in aer liber. Este si mai gustoasa
si mai delicioasa . Aceasta mancare se face pentru mai multe portii . Pentru a
face aceasta gustoasa mancare avem nevoie de anumite ingrediente . Principalele
ingrediente care se folosesc sunt urmatoarele :
Ingrediente pentru fasolea cu ciolan afumat la
ceaun:
1 ciolan afumat cu os de cca. 1,5 kg
700 g fasole boabe uscata
sare,
piper,
boia
dulce
1- 3 foi de dafin
50 ml ulei (2 - 3 linguri)
2 cepe medii
2- 4 morcovi
1 cutiuta pasta concentrata de rosii
Mod
de preparare fasolea cu ciolan afumat :
Fasolea boabe uscata trebuie sa stea la inmuiat
in apa rece macar 8 ore . In acest timp se va schimba apa rece de 3 ori. In primul rand ciolanul trebuie parlit
usor in zonele unde mai are peri. Ciolanul se aseaza intreg, cu os cu tot,
intr-o oala incapatoare si se acopera bine cu apa rece.
Se pune la foc iute la fiert si se asteapta vreo 2-3 ore ca
acesta sa fie facut. Daca scade apa va trebui completata.
Nu mai pun sare pentru ca
ciolanul afumat este de obicei destul de sarat. Am asezat ciolanul in oala si
am turnat apa cat sa-l acopere. L-am cronometrat si in 45 de minute ciolanul a
fost gata . Ciolanul nu trebuie sa fie complet fiert pentru ca el va mai fierbe
si in mancarea cu fasole.
Dupa trecerea acestui timp am scos ciolanul intr-un castron. Dupa cateva minute l-am dezosat si am taiat carnea in bucati potrivite.
Se poate lasa si ciolanul intreg dar fierbe mai greu . Pentru ca
totul sa fie bine am pus la fiert fasolea inmuiata.Am scurs fasolea de apa in
care a stat la inmuiat si si am pus-o intr-o oala incapatoare .
Am acoperit-o cu apa rece si am pus-o la fiert. De cand a
inceput sa clocoteasca am cronometrat 15-20 minute dupa care am scurs apa.
Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie .
Am curatat si tocat ceapa. Morcovii i-am taiat rondele. Intr-o
tigaie am calit ceapa si morcovii in 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presarat
si un pic de sare care sa ajute la inmuierea lor. Am calit amestecul cam 5
minute, amestecand ocazional in tigaie. Intr-un castron mic am desfacut pasta
concentrata de rosii in 2 polonice de supa (zeama de la ciolan).
Apoi am pus ulei in ceaun si in ceaun am adugat atat ciolanul
taiat cat si fasolea si ingredientele . Am turnat acest sos peste legumele
calite din tigaie in ceaun . Am daugat
si 1 foaie de dafin si 2 lingurite de boia dulce (paprika).
Fasolea cu ciolan la ceaun super gustoasa si
apetisanta se apropie de final :
Din cand in cand se amesteca cu o lingura mare de lemn in ceaun
( bograci ) . Cand se apropie de final focul la ceaun se lasa mai moale . Se
verifica din cand in cand boabele din ceaun . Cand boabele si carnea sunt moi atunci ceaunul ce va lua de pe foc .
Fasolea cu ciolan se poate
servi asa fierbinte sau se poate lasaa putin sa se mai raceasca . Fasolea cu
ciolan se serveste cu niste crotoane alaturi de diferite muraturi si ardei iute
.
Cele mai gustoase
muraturi sunt castravetii si gogosarii acrii sau cu varza murata sau cu
muraturui asortate .
Ca si bautura este
bine venita o tuica buna de pruna sau o palinca !
Pofta buna !
Articol scris de
dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu