Fasolea cu ciolan afumat la ceaun super gustoasa si apetisanta

 


Fasolea cu ciolan afumat la ceaun super gustoasa si apetisanta este o mancare foarte buna . Fasolea cu ciolan la ceaun super gustoasa si apetisanta este o mancare mult ravnita de romani . Acest fel de mancare se poate gati  la ceaun, in aer liber. Este si mai gustoasa si mai delicioasa . Aceasta mancare se face pentru mai multe portii . Pentru a face aceasta gustoasa mancare avem nevoie de anumite ingrediente . Principalele ingrediente care se folosesc sunt urmatoarele :

Ingrediente pentru fasolea cu ciolan afumat la ceaun:

1 ciolan afumat cu os de cca. 1,5 kg

700 g fasole boabe uscata

 sare,

 piper,

 boia dulce

1-    3 foi de dafin

50 ml ulei (2 - 3 linguri)

2 cepe medii

2-    4 morcovi

1 cutiuta pasta concentrata de rosii

Mod de preparare fasolea cu ciolan afumat :

Fasolea boabe uscata trebuie sa stea la inmuiat in apa rece macar 8 ore . In acest timp se va schimba apa rece de 3 ori. In primul rand ciolanul trebuie parlit usor in zonele unde mai are peri. Ciolanul se aseaza intreg, cu os cu tot, intr-o oala incapatoare si se acopera bine cu apa rece.

Se pune la foc iute la fiert si se asteapta vreo 2-3 ore ca acesta sa fie facut. Daca scade apa va trebui completata.

Nu mai pun sare pentru ca ciolanul afumat este de obicei destul de sarat. Am asezat ciolanul in oala si am turnat apa cat sa-l acopere. L-am cronometrat si in 45 de minute ciolanul a fost gata . Ciolanul nu trebuie sa fie complet fiert pentru ca el va mai fierbe si in mancarea cu fasole.

Dupa trecerea acestui timp am scos ciolanul intr-un castron. Dupa cateva minute l-am dezosat si am taiat carnea in bucati potrivite.

Se poate lasa si ciolanul intreg dar fierbe mai greu . Pentru ca totul sa fie bine am pus la fiert fasolea inmuiata.Am scurs fasolea de apa in care a stat la inmuiat si si am pus-o intr-o oala incapatoare .

Am acoperit-o cu apa rece si am pus-o la fiert. De cand a inceput sa clocoteasca am cronometrat 15-20 minute dupa care am scurs apa. Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie .

Am curatat si tocat ceapa. Morcovii i-am taiat rondele. Intr-o tigaie am calit ceapa si morcovii in 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presarat si un pic de sare care sa ajute la inmuierea lor. Am calit amestecul cam 5 minute, amestecand ocazional in tigaie. Intr-un castron mic am desfacut pasta concentrata de rosii in 2 polonice de supa (zeama de la ciolan).

Apoi am pus ulei in ceaun si in ceaun am adugat atat ciolanul taiat cat si fasolea si ingredientele . Am turnat acest sos peste legumele calite din tigaie in ceaun .  Am daugat si 1 foaie de dafin si 2 lingurite de boia dulce (paprika).

Fasolea cu ciolan la ceaun super gustoasa si apetisanta se apropie de final :

Din cand in cand se amesteca cu o lingura mare de lemn in ceaun ( bograci ) . Cand se apropie de final focul la ceaun se lasa mai moale . Se verifica din cand in cand boabele din ceaun . Cand boabele si carnea  sunt moi atunci ceaunul ce va lua de pe foc .

Fasolea cu ciolan se poate servi asa fierbinte sau se poate lasaa putin sa se mai raceasca . Fasolea cu ciolan se serveste cu niste crotoane alaturi de diferite muraturi si ardei iute .

Cele mai gustoase muraturi sunt castravetii si gogosarii acrii sau cu varza murata sau cu muraturui asortate .

Ca si bautura este bine venita o tuica buna de pruna sau o palinca !

Pofta buna !

Articol scris de dodorel62

Comentarii