Budinca de orez cu lamaie


Ingrediente

1100 ml de lapte
100 gr de orez cu bob rotund (Camolino)
80 gr de zahar
1 baton de vanilie
1 varf cutit de turmenic
coaja de la 3 lamai mai mici
4 galbenusuri de ou
300 ml frisca lichida (naturala)

Preparare

Se pune 1 l lapte la fiert cu orezul, coaja luata fasii (folosind curatatorul de legume) de la 1 lamaie si batonul de vanilie .Cand incepe sa fiarba se da focul la mic si se fierbe 30 minute, amestecand des sa nu se lipeasca si sa stimulati orezul sa-si lase amidonul in lapte. Dupa acest timp orezul trebuie sa fie complet fiert, bobul sa se topeasca in gura, iar orezul arata acum ca o budinca moale. Se vor scoate cojile de lamaie si batonul de vanilie , adaugati zaharul si amestecati pana se topeste.
Infierbantati restul de 100 ml lapte si bateti cu telul cele 4 galbenusuri. Turnati laptele fierbinte in fir subtire peste ele, in timp ce cu telul amestecati neintrerupt. Turnati acest amestec incet, in fir subtire, peste terciul de orez.
Continuati sa fierbeti orezul la foc mic, amestecand fara intrerupere in el, pana se ingroasa usor .Nu dati focul mare, caci va face cocoloase si aveti rabdare sa se coaguleze incet, astfel va rezulta un sos cremos. Catre final, daca doriti, adaugati si turmericul, care va face budinca mai galbena , si buna de servit .
Cand vedeti urmele pe fundul oalei, luati-o de pe foc si o plonjati cu fundul in apa rece si amestecati inca 2-3 minute pana ce se raceste. Razuiti restul de coaja de lamaie si amestecati treptat si gustati pana aroma de lamaie e pe placul vostru.
Lasati orezul sa se raceasca complet , iar dupa racire va deveni mai ferm, cat sa stea pe lingura.
Bateti frisca si adaugati 4-6 linguri in budinca de orez si amestecati usor pana se omogenieaza.
Impartiti budinca in 4 cupe/pahare , iar cu restul de frisca decorati budinca. Decorati cu coaja rasa de lamaie si foarte putina scortisoara macinata.
Dati paharele la frigider pana le serviti, budinca se va inchega.
  
POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii