Burek de cartofi si dovlecei cu branza


 
Ingrediente

750 gr cartofi albi (fainosi)
500 gr dovlecei (tineri)
150 gr branza  feta sau telemea (de capra/oaie)
200 gr branza Manouri (sau urda)
100 gr branza semi-tare
2 fire menta
1/4 legatura patrunjel
100 gr iaurt grecesc
100 ml lapte
1 ou
6 linguri ulei de masline
70 gr faina alba
2 linguri seminte de susan
sare, piper negru

Preparare

Se amesteca iaurtul cu oul si laptele si se adauga si putina sare in acest amestec,apoi se toaca marunt verdeturile.
Se taie felii de branza si Manouri. Branza semi-tare se da pe razatoare.
Cartofii se curata de coaja si se taie felii subtiri.
Se presara jumatate din faina si se amesteca sa se acopere toate feliile.
Dovleceii se curata si ei si se taie felii la fel de subtiri si se presara restul de faina peste dovlecei si se amesteca sa se acopere toate feliile.
Intr-o tava de 28 x 18 cm(tapetata cu hartie de copt; daca are pereti detasabili sa urce hartia si pe margini) se pune un strat de cartofii, feliile sa se suprapuna usor. Se presara sare si se rasneste piper negru.
Se pune apoi un strat de felii de dovlecel, la fel usor suprapuse si apoi se presara cu sare si piper , apoi se presara jumatate din branza razuita.
Se pun cam jumatate din feliile de branza, alternand si Manouri si lasand putin spatiu intre ele, nu trebuie sa fie un strat compact.
Se presara verdeturi (menta si partunjel)  si se toarna trei linguri de ulei peste tot ai apoi jumatate din amestecul de iaurt.
Se reiau inca o data straturile de cartofi si dovlecei si nu uitati sa le sarati si piperati.
Se sfarma restul de branza deasupra, incercand sa acoperiti toata suprafata cat mai compact de data asta se presara branza razuita ramasa. Se presara restul de verdeturi si se toarna inca trei linguri de ulei si apoi restul de amestec de iaurt.

Se presara seminte de susan pe toata suprafata si se acopera tava cu folie de aluminiu.
Se da placinta in cuptorul incins la 180 de grade C pentru treizeci de minute si se niveleaza suprafata cu dosul unei linguri astfel incat stratul de deasupra sa fie cat mai drept, la final va parea o crusta. La final se va scoate folia si se mai lasa cam 45 minute, pana placinta e rumena deasupra si daca o intepati in centru cu un cutit ascutit acesta patrunde usor. De asemena verificati sa nu mai fie lichid (de la dovlecei) la baza placintei.
Se lasa placinta sa se raceasca complet, apoi se poate taia cuburi e fiind buna si calduta, dar straturile nu vor fi asa compacte.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii