Dovlecei umpluti cu carne in sos de lamaie si marar


Ingrediente

10-12 dovlecei (mai mici)
500 - ml supa de pui

Umplutura

450 - gr carne tocata de vitel (sau mixta vita+porc)
1 ceapa
1 morcov
1 rosie din conserva (+ 3 linguri suc de rosii din conserva)
50 gr orez cu bob rotund
1 fir marar
1/4 legatura patrunjel
3 linguri ulei
sare, piper negru

Sos de lamaie

2 oua intregi
2 galbenusuri
2 linguri rase faina
4 linguri suc lamaie
4 fire marar
sare, piper negru

Preparare

Se taie dovleceii in doua pe latime introducand aparatul de scos cotoare in centru fiecarei bucati. Invartiti de cateva ori sa se desprinda ca miezul. Uneori miezul va iesi cu tot cu aparat, alteori ramane prins inauntru. Pentru a curata ce a ramas inautru folositi cutitul de curatat legume, are lama usor curbata si e foarte potrivit pentru aceasta operatiune. Prima data scoateti miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul in care n-a iesit din prima. Apoi folosind acelasi cutit razuiti interiorul (peretii) dovlecelului pana iese toata pupla moale.
Dupa ce ati scobit toti dovleceii, curatati-i de coaja folosind aparatul special.
Pentru umplutura se toaca fin ceapa si se da morcovul pe razatoare. Se calesc apoi in uleiul incins pana se inmoaie bine de tot (cca zece minute). Se adauga rosia strivita impreuna cu sucul de pe ea si se caleste inca cinci minute. Se adauga orezul si se amesteca bine, sa se prajeasca un pic (cca trei minute),si se adauga verdeturile tocate fin.
Legumele calite cu orez se rastoarna peste carnea tocata si se condimenteaza cu sare si piper si se adauga si 1/4 cana de apa rece si se framanta totul bine .Cu acest amestec se umplu dovleceii , iar dovleceii umpluti se aseaza intr-o tava/cratita care merge la cuptor, pe un singur strat.
Se adauga supa in tava si se presara sare peste dovlecei si se pune continutul in oala la fiert. Se pune capacul (sau se acopera cu folie de aluminiu) , si se da la cuptor, la 180 de grade C timp de aprox. 50-55 minute , verificandu-se  putin umplutura, sa fie fiert orezul dupa acest timp.
Se scot dovleceii pe un platou de servire si se acopera sa ramana calzi masurandu-se intr-o cana gradata 400 ml din supa ramasa in oala.
Intr-o oala se bat ouale si galbenusurile cu faina si sucul de lamaie, folosindu-va e un tel, pana nu mai aveti cocoloase. Se adauga treptata supa fierbinte masurata, in timp ce continuati sa bateti amestecul cu telul. Dupa ce ati terminat de pus toata supa, puneti oala pe foc mic (mic, mic!) si infierbantati amestecul, in timp ce nu va opriti din amestecat cu telul. Va opriti cand sosul s-a ingrosat, arata ca un sos de vanilie, adica acopera dosul unei linguri si daca treceti cu degetul peste el pe lingura ramane o dunga curata .Nu lasati nici un moment sosul sa fiarba, fiindca se va taia.
La final luati oala de pe foc si amestecati mararul, condimentand sosul cu sare si piper negru dupa gust si turnati sosul peste dovlecei.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62


Comentarii