Friptura de miel cu legume si telemea


Ingrediente

750 gr - pulpa de miel (dezosata de pe o pulpa cu os de aprox. 1.2 kg)
2-  cepe mici (cca 50 gr fiecare)
4 - catei mari de usturoi
1-  ardei kapia verde deschis (sau 3 ardei semi-iuti bulgaresti)
10 -rosii cherry
5 - cartofi medii rosii (sau cartofi albi fainosi ca sa ingroase natural sosul din tava)
1 - lamaie medie
3-  lingurite oregano uscat
1-  priza buna de scortisoara
150 gr -  telemea de oaie (sau feta)
6 - linguri ulei de masline extravirgin
patrunjel si menta (sau marar)
sare, piper negru

Preparare

Se curata pulpa de grasime si pielite. Se dezoseaza pulpa si se taie carnea in bucati mari (cca 6-8 cm). Se stoarce lamaia (aveti nevoi de aprox. 50 ml suc) , iar cojile ramase se taie bucati mari. Ceapa se taie jumatati de rondele nu foarte subtiri si se curata sturoiul. Cartofii se curata si se taie in bucati mari (4-6 bucati fiecare cartof). Rosiile se taie in doua , iar ardeiul se curata de cotoare si se taie bucati mari.
Se pune carnea intr-un bol, se presara cu putina sare, piper negru, scortisoara si doi catei de usturoi striviti in piulita. Carnea se unge  bine cu aceste condimentesi apoi se adauga jumatate din sucul de lamaie si doua linguri ulei si se amesteca.
In alt bol se pun rondelele de ceapa, cei doi catei de usturoi ramasi si se presara cu putina sare dupa gust. Se lasa sa stea zece minute , dupa care se adauga restul de suc de lamaie si se mai lasa sa stea cinci minute la macerat. Se adauga ardeiul, rosiile, doua linguri de ulei si o lingurita oregano si se amesteca legumele usor.
Cuburile de cartofi se presara cu putina sare, se stropesc cu doua linguri de ulei si o lingurita oregano si se amesteca foarte bine .
Intr-o tava larga se aseaza doua bucati de hartie de copt cat sa se tapeteze fundul si sa se ridica pe margini, iar pe fundul tavii se vor aseza legumele.
Deasupra se imprastie cartofii ,iar peste cartofi se aseaza bucatile de carne, acestea se preseaza  usor sa se aseze bine printre cartofi. Pe marginea tavii, de jur imprejur, se orneaza cu coji de lamaie.
Se rupe telemeaua in bucati si se presara  peste carne si cartofi , iar deasupra deasupra se presara inca o lingurita de oregano.
Trageti hartia de copt peste carne, impingeti marginile in jos, astfel incat sa sigilati carnea in acest pachet improvizat. Daca e necesar mai adaugati hartie de copt deasupra ca sa fiti siguri ca totul e bine inchis (carnea se va face in suc propriu si e absolut necesar ca aburul sa nu iasa din pachet).
Dati tava la 150 grade C pentru trei ore. Dupa 1.5 ore daca trageti cu ochiul in pachet veti vedea ca s-a adunat mult suc sub carne (aveti grija sa resigilati bine pachetul daca il deschideti in timpul celor 3 ore).
Deschideti pachetul dupa acest timp (verificati carnea sa se desfaca usor cu furculita, altfel o mai lasati inchisa la cuptor) iar cand friptura este gata se presara cu patrunjel si menta tocate fin.  Friptura poate fii servita imediat dar e buna si reincalzita .

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii