Ingrediente:
500 gr de carne fiarta,
500 gr de carne fiarta,
250 ml supa de carne,
6 foi de
gelatina sau 20 gr granule de gelatina,
200 ml de smantana
dulce sau frisca,
100 gr de
unt,
condimente,
o lingurita de sare.
Mod de preparare:
Partile mai moi de la gaina sau pui mai mare se pun la fiert in
apa clocotita, impreuna cu o lingurita de sare.Apoi la suprafata
carnii se face un strat intarit care nu va permite sucului din ea
sa treaca in supa. Astfel carnea va ramine mustoasa si frageda.
Se adauga imediat si zarzavat de supa si se lasa sa fiarba la foc
mic, dupa ce a dat din nou in clocot, pana cind carnea se inmoaie
bine. Daca se foloseste carne de gaina, este preferabil ca aceasta
sa fiarba in oala sub presiune impreuna cu zarzavatul, astfel carnea
va ramine suculenta. În oricare varianta, carnea se lasa sa se raceasca
in supa ca sa capete un gust mai pronuntat de zarzavat. În 250 ml
de supa rece, se inmoaie gelatina circa o ora, pana se umfla si
absoarbe tot lichidul. În acest timp, carnea se scoate de pe oase si
se trece de 3 ori prin masina de tocat. Tocatura se adauga la untul
frecat bine pana ce se inmoaie si se amesteca bine cu frisca sau
smantana,cu condimentele si sarea. Supa cu gelatina se incalzeste
pe un vas cu apa fierbinte, amestecandu-se pana cind se topeste
bine gelatina. Apoi gelatina aproape rece, se adauga in compozitia
precedenta cu care se amesteca pana cind aceasta se omogenizeaza .
Apoi continutul imediat se aseaza in forma lunga sI ingusta, unsa in
prealabil cu unt solid in tava .Continutul se preseaza bine cu lingura
ca sa nu ramina goluri, se niveleaza si se introduce in frigider. Acolo
continutul unde se lasa 2-3 ore ca sa se inchege. Pentru a scoate cu
usurinta pasteta din forma, se trece cu cutitul pe margini, ca sa se
desprinda, se pune platoul deasupra ei si se rastoarna. Daca pasteta
nu cade imediat, forma se acopera cu un servetel udat cu apa fiarta
bine stors, care se lasa 1-2 minute ca sa se incalzeasca untul si imediat,
pasteta se va desprinde. În compozitia de mai sus se pot adauga pentru
gust mai picant: o cutie de sardele cu tot untdelemnul respectiv sau
100 g ciuperci calite impreuna cu o ceapa mica taiata marunt in 2
linguri de untdelemn (pina ce scade apa ce o lasa si se inmoaie),
o lingura cu mazare boabe (fiarta) sau un morcov fiert si taiat in
cuburi mici. Toate acestea vor da un aspect frumos, cind pasteta
se va taia in felii.
Mod de preparare:
Partile mai moi de la gaina sau pui mai mare se pun la fiert in
apa clocotita, impreuna cu o lingurita de sare.Apoi la suprafata
carnii se face un strat intarit care nu va permite sucului din ea
sa treaca in supa. Astfel carnea va ramine mustoasa si frageda.
Se adauga imediat si zarzavat de supa si se lasa sa fiarba la foc
mic, dupa ce a dat din nou in clocot, pana cind carnea se inmoaie
bine. Daca se foloseste carne de gaina, este preferabil ca aceasta
sa fiarba in oala sub presiune impreuna cu zarzavatul, astfel carnea
va ramine suculenta. În oricare varianta, carnea se lasa sa se raceasca
in supa ca sa capete un gust mai pronuntat de zarzavat. În 250 ml
de supa rece, se inmoaie gelatina circa o ora, pana se umfla si
absoarbe tot lichidul. În acest timp, carnea se scoate de pe oase si
se trece de 3 ori prin masina de tocat. Tocatura se adauga la untul
frecat bine pana ce se inmoaie si se amesteca bine cu frisca sau
smantana,cu condimentele si sarea. Supa cu gelatina se incalzeste
pe un vas cu apa fierbinte, amestecandu-se pana cind se topeste
bine gelatina. Apoi gelatina aproape rece, se adauga in compozitia
precedenta cu care se amesteca pana cind aceasta se omogenizeaza .
Apoi continutul imediat se aseaza in forma lunga sI ingusta, unsa in
prealabil cu unt solid in tava .Continutul se preseaza bine cu lingura
ca sa nu ramina goluri, se niveleaza si se introduce in frigider. Acolo
continutul unde se lasa 2-3 ore ca sa se inchege. Pentru a scoate cu
usurinta pasteta din forma, se trece cu cutitul pe margini, ca sa se
desprinda, se pune platoul deasupra ei si se rastoarna. Daca pasteta
nu cade imediat, forma se acopera cu un servetel udat cu apa fiarta
bine stors, care se lasa 1-2 minute ca sa se incalzeasca untul si imediat,
pasteta se va desprinde. În compozitia de mai sus se pot adauga pentru
gust mai picant: o cutie de sardele cu tot untdelemnul respectiv sau
100 g ciuperci calite impreuna cu o ceapa mica taiata marunt in 2
linguri de untdelemn (pina ce scade apa ce o lasa si se inmoaie),
o lingura cu mazare boabe (fiarta) sau un morcov fiert si taiat in
cuburi mici. Toate acestea vor da un aspect frumos, cind pasteta
se va taia in felii.
POFTA BUNA !
Articol scris de dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu