Pasteta (aspic) din carne fiarta de pasare cu gelatina


Ingrediente:

500 gr de carne fiarta,
250 ml supa de carne,
6 foi de gelatina sau 20 gr  granule de gelatina,
200 ml de smantana dulce sau frisca,
100 gr de unt,
condimente,
o lingurita de sare.

Mod de preparare:

Partile mai moi de la gaina sau pui mai mare se pun la fiert in 
apa clocotita, impreuna cu o lingurita de sare.Apoi  la suprafata
carnii se face un strat intarit care nu va permite sucului din ea 
sa treaca in supa. Astfel carnea va ramine mustoasa si frageda. 
Se adauga imediat si zarzavat de supa si se lasa sa fiarba la foc 
mic, dupa ce a dat din nou in clocot, pana cind carnea se inmoaie 
bine. Daca se foloseste carne de gaina, este preferabil ca aceasta 
sa fiarba in oala sub presiune impreuna cu zarzavatul, astfel carnea
va ramine suculenta. În oricare varianta, carnea se lasa sa se raceasca
in supa ca sa capete un gust mai pronuntat de zarzavat. În 250 ml 
de supa rece, se inmoaie gelatina circa o ora, pana se umfla si 
absoarbe tot lichidul. În acest timp, carnea se scoate de pe oase si 
se trece de 3 ori prin masina de tocat. Tocatura se adauga la untul 
frecat bine pana ce se inmoaie si se amesteca bine cu frisca sau 
smantana,cu condimentele si sarea. Supa cu gelatina se incalzeste 
pe un vas cu apa fierbinte, amestecandu-se  pana cind se topeste 
bine gelatina. Apoi gelatina aproape rece, se adauga in compozitia
precedenta cu care se amesteca pana cind aceasta se omogenizeaza .
Apoi continutul imediat se aseaza in forma lunga sI ingusta, unsa in 
prealabil cu unt solid in tava .Continutul  se preseaza bine cu lingura
ca sa nu ramina goluri, se niveleaza si se introduce in frigider. Acolo
continutul  unde se lasa 2-3 ore ca sa se inchege. Pentru a scoate cu
usurinta pasteta din forma, se trece cu cutitul pe margini, ca sa se 
desprinda, se pune platoul deasupra ei si se rastoarna. Daca pasteta
nu cade imediat, forma se acopera cu un servetel udat cu apa fiarta 
bine stors, care se lasa 1-2 minute ca sa se incalzeasca untul si  imediat,
pasteta se va desprinde. În compozitia de mai sus se pot adauga pentru
gust mai picant: o cutie de sardele cu tot untdelemnul respectiv sau 
100 g ciuperci calite impreuna cu o ceapa mica taiata marunt in 2 
linguri de untdelemn (pina ce scade apa ce o lasa si se inmoaie), 
o lingura cu mazare boabe (fiarta) sau un morcov fiert si taiat in 
cuburi mici. Toate acestea vor da un aspect frumos, cind pasteta 
se va taia in felii.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii