Placinta cu portocale




Ingrediente

1 pachet foi de placinta (400 gr)
4 oua
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)
200 ml ulei (neutru; de floarea soarelui de exemplu)
2 plicuri praf de copt (20 gr)
200 gr iaurt grecesc
Sirop
250 ml suc de portocale (de la 2-3 portocale)
250 ml apa
450 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
2 cuisoare
1/2 lingura apa de flori de portocale (sau 1 lingura lichior de portocale; optional)

Preparare

Se desface ruloul de foi de placinta si cu o foarfeca se taie bucati. Se pot rupe si cu mana, dar cu foarfeca merge mai usor. Se rasfira bucatile de aluat pe masa de lucru si se lasa cateva ore sa se usuce (3-4 ore), sa devina casante. Se amesteca din cand in cand foile sa se usuce uniform. Siropul se prepara din timp, sa aiba vreme sa se raceasca. Se pun toate ingredientele la fiert, se lasa 5 minute ,dupa ce incep sa clocoteasca si apoi se lasa la racit.
Se bat cu mixerul ouale, zaharul, coaja de portocala si vanilia pana zaharul e topit. Continuati sa mixati si adaugati uleiul in timp ce mixati. Se adauga  iaurtul si praful de copt si se mixeaza pana ce aluatul se omogenizeaza. Veti avea un aluat moale, care curge de pe lingura.In timp ce se amesteca usor se adauga bucatile de aluat uscat in amestecul de mai sus. Puneti aluatul intr-o tava de 18 x 28 cm , apoi se niveleaza aluatul cu dosul unei linguri. Apoi se va coace placinta timp de 25-30 de minute , la o temperatura de 180 de grade la foc mic . Dupa acest timp se introduce varful unui cutit in centru si se verifica ca  sa fie inchegata prajitura.
La final se toarna tot siropul racorit peste placinta fierbinte, iar cu ajutorul unei linguri, se va distribuiti egal si incet siropul pe toata suprafata. Veti vedea ca la final placinta va absorbi mai incet siropul, iar aceasta se va lasa sa se raceasca . Dupa ce sa racit , placinta se introduce la frigider si apoi poate fi servita rece cu niste inghetata de vanilie.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii