Ingrediente
Ton in ulei
450
gr ton file
1 cana de ulei de masline
2 foi de dafin
coaja de la 1/4 lamaie mare
2 catei de usturoi
1 lingurita boabe de piper negru
1/8 lingurita fulgi de chili (optional)
2 frunze mari de busuioc
2 fire marar
5 frunze mari de menta
1/2 lingurita sare grunjoasa de mare
1 cana de ulei de masline
2 foi de dafin
coaja de la 1/4 lamaie mare
2 catei de usturoi
1 lingurita boabe de piper negru
1/8 lingurita fulgi de chili (optional)
2 frunze mari de busuioc
2 fire marar
5 frunze mari de menta
1/2 lingurita sare grunjoasa de mare
Dressing
2
linguri din uleiul de pe ton
1-2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita mustar
1-2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita mustar
Salata
4-5
frunze de salata verde
1 rosie
1 fir ceapa verde
1/4 lamaie
marar tocat
1 rosie
1 fir ceapa verde
1/4 lamaie
marar tocat
Preparare
Tonul se taie cuburi de cca trei cm si se
presara cu sare si se lasa intre 1 si 3 ore la frigider.
Intre timp se pun intr-o craticioara
dafinul, coaja de lamaie luata cu aparatul de curatat legume, usturoiul taiat
felii, piperul negru strivit usor si chili. Se adauga uleiul si se infierbanta
totul pe foc mic. Stingeti focul, acoperiti craticioara cu capac si lasati sa
se raceasca complet.
Asezati tonul intr-un borcan (unul de
800 ml e suficient de mare) si se toarna uleiul infuzat peste el cu tot cu
arome. Uleiul trebuie sa acopere complet tonul. Daca nu e asa, completati cu
ulei. Puneti capacul pe borcan si rasuciti-l usor sa intre aromele printre
bucatile de ton.
Dati borcanul la cuptor (fara capac) la
90 grade C, timp de 30-40 minute. Verificati o bucata de ton sa nu mai fie
rosie in centru.
Scoateti borcanul din cuptor si tocati
verdeturile (busuioc, menta, marar). Puneti-le in borcan si rasuciti iar
borcanul sa intre verdeturile printre bucatile de ton , apoi lasati sa se
raceasca complet.
Tonul poate fi folosit imediat ce s-a
racit sau se poate pastra la frigider maxim 10 zile , iar inainte de consumare
se va readuce la temperatura camerei.
Cand doriti sa serviti salata preparati
dressingul (atentie, ingredientele sunt date pentru o singura salata): intr-un
bol amestecati uleiul de pe ton cu sucul de lamaie si mustarul pana se face o
emulsie. Adaugati 1/4 din tonul preparat mai sus (scurgeti bucatile cat mai
bine de ulei cand le scoateti din borcan) si amestecati usor.
Asamblarea salatei: asezati rondele de
rosii pe fundul unei farfurii. Asezati deasupra frunzele de salata taiate
bucati mai mici. Presarati bucati de ton deasupra, turnand deasupra tot dressingul
din bol. Presarati cu ceapa verde taiata rondele si marar si serviti cu o
bucata de lamaie.
POFTA BUNA !
Articol scris de dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu