Salata de ton proaspat


Ingrediente

Ton in ulei

450 gr ton file
1 cana de ulei de masline
2 foi de dafin
coaja de la 1/4 lamaie mare
2 catei de usturoi
1 lingurita boabe de piper negru
1/8 lingurita fulgi de chili (optional)
2 frunze mari de busuioc
2 fire marar
5 frunze mari de menta
1/2 lingurita sare grunjoasa de mare

Dressing

2 linguri din uleiul de pe ton
1-2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita mustar

Salata

4-5 frunze de salata verde
1 rosie
1 fir ceapa verde
1/4 lamaie
marar tocat

Preparare

Tonul se taie cuburi de cca trei cm si se presara cu sare si se lasa intre 1 si 3 ore la frigider.
Intre timp se pun intr-o craticioara dafinul, coaja de lamaie luata cu aparatul de curatat legume, usturoiul taiat felii, piperul negru strivit usor si chili. Se adauga uleiul si se infierbanta totul pe foc mic. Stingeti focul, acoperiti craticioara cu capac si lasati sa se raceasca complet.
Asezati tonul intr-un borcan (unul de 800 ml e suficient de mare) si se toarna uleiul infuzat peste el cu tot cu arome. Uleiul trebuie sa acopere complet tonul. Daca nu e asa, completati cu ulei. Puneti capacul pe borcan si rasuciti-l usor sa intre aromele printre bucatile de ton.
Dati borcanul la cuptor (fara capac) la 90 grade C, timp de 30-40 minute. Verificati o bucata de ton sa nu mai fie rosie in centru.
Scoateti borcanul din cuptor si tocati verdeturile (busuioc, menta, marar). Puneti-le in borcan si rasuciti iar borcanul sa intre verdeturile printre bucatile de ton , apoi lasati sa se raceasca complet.
Tonul poate fi folosit imediat ce s-a racit sau se poate pastra la frigider maxim 10 zile , iar inainte de consumare se va readuce la temperatura camerei.
Cand doriti sa serviti salata preparati dressingul (atentie, ingredientele sunt date pentru o singura salata): intr-un bol amestecati uleiul de pe ton cu sucul de lamaie si mustarul pana se face o emulsie. Adaugati 1/4 din tonul preparat mai sus (scurgeti bucatile cat mai bine de ulei cand le scoateti din borcan) si amestecati usor.
Asamblarea salatei: asezati rondele de rosii pe fundul unei farfurii. Asezati deasupra frunzele de salata taiate bucati mai mici. Presarati bucati de ton deasupra, turnand deasupra tot dressingul din bol. Presarati cu ceapa verde taiata rondele si marar si serviti cu o bucata de lamaie.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii