Sarmale cu orez in foi de sfecla


Ingrediente

50  - de frunze sfecla (medii, cam cat o palma)
30 -  ml ulei masline extravirgin
1/2  - lamaie (cca 20-30 ml suc)
250  - gr de orez cu bob rotund ( orez Camolino)
2  - cepe (250 gr in total)
2  - fire menta
3  - fire mari de marar
2-3  - fire ceapa verde
1/4  - legatura mica patrunjel
70  - ml de ulei de masline extravirgin
sare, piper negru

Preparare

Se va pune o oala cu multa apa si sare la fiert. Cand fierbe adaugati frunzele in transe si le opariti doar pana devin pliabile (maxim 15 secunde). Le scoateti si le lasati sa se scurga. Intr-o cratita larga se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata marunt. Se da focul la mic si se caleste ceapa, amestecand din cand in cand, pana aceasta devine translucida si se inmoaie (cca 15 minute). Se adauga orezul si se mai amesteca doua minute si se presara sare si piper negru. Se acopera orezul cu 500 ml apa fierbinte si se aduce la fierbe. Se fierbe maxim cinci minute, doar pana orezul a absorbit apa si s-a umflat un pic. Daca il gustati trebuie sa fie inca tare in centru, nu-l lasati sa se faca mai mult , apoi acoperiti vasul si lasati sa absoarba toata apa.Apoi se vor pune toate verdeturile in orez si amestecati. Se umple frunzele cu cate o lingura de umplutura (sau cata umplutura intra astfel incat sa le rulati usor) , se ridica marginile laterale si rulati. Asezati sarmalele intr-un vas sau oala , dupa ce le-ati terminat pe toate si  turnati uleiul, sucul de lamaie, presarand putina sare si acoperiti-le cu cateva frunze de sfecla. Adaugati apa doar cat sa acopere perfect sarmalele , apoi asezati o farfurioara deasupra, sa le tina presate sub apa. Se vor fierbe la foc mic, astfel incat de abia sa bolboroseasca, puneti capacul usor intredeschis si fierbeti cam 30-40 minute. Dupa 30 minute puteti verifica o sarma, sa vedeti daca orezul e fiert si daca este fiert , se vor lasa sa se raceasca. Veti observa ca in acest timp sarmalele vor absorbi tot sosul ramas in oala. Sarmalele se servesc la temperatura camerei cu iaurt grecesc.


POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii