Ingrediente
50 - de frunze
sfecla (medii, cam cat o palma)
30 - ml ulei masline extravirgin
1/2 - lamaie (cca 20-30 ml suc)
30 - ml ulei masline extravirgin
1/2 - lamaie (cca 20-30 ml suc)
250 - gr de orez
cu bob rotund ( orez Camolino)
2 - cepe (250 gr in total)
2 - fire menta
3 - fire mari de marar
2-3 - fire ceapa verde
1/4 - legatura mica patrunjel
70 - ml de ulei de masline extravirgin
sare, piper negru
2 - cepe (250 gr in total)
2 - fire menta
3 - fire mari de marar
2-3 - fire ceapa verde
1/4 - legatura mica patrunjel
70 - ml de ulei de masline extravirgin
sare, piper negru
Preparare
Se va
pune o oala cu multa apa si sare la fiert. Cand fierbe adaugati frunzele in
transe si le opariti doar pana devin pliabile (maxim 15 secunde). Le scoateti
si le lasati sa se scurga. Intr-o cratita larga se incinge uleiul si se adauga
ceapa tocata marunt. Se da focul la mic si se caleste ceapa, amestecand din
cand in cand, pana aceasta devine translucida si se inmoaie (cca 15 minute). Se
adauga orezul si se mai amesteca doua minute si se presara sare si piper negru.
Se acopera orezul cu 500 ml apa fierbinte si se aduce la fierbe. Se fierbe
maxim cinci minute, doar pana orezul a absorbit apa si s-a umflat un pic. Daca
il gustati trebuie sa fie inca tare in centru, nu-l lasati sa se faca mai mult
, apoi acoperiti vasul si lasati sa absoarba toata apa.Apoi se vor pune toate
verdeturile in orez si amestecati. Se umple frunzele cu cate o lingura de
umplutura (sau cata umplutura intra astfel incat sa le rulati usor) , se ridica
marginile laterale si rulati. Asezati sarmalele intr-un vas sau oala , dupa ce
le-ati terminat pe toate si turnati uleiul, sucul de lamaie, presarand putina sare si
acoperiti-le cu cateva frunze de sfecla. Adaugati apa doar cat sa acopere
perfect sarmalele , apoi asezati o farfurioara deasupra, sa le tina presate sub
apa. Se vor fierbe la foc mic, astfel incat de abia sa bolboroseasca, puneti
capacul usor intredeschis si fierbeti cam 30-40 minute. Dupa 30 minute puteti
verifica o sarma, sa vedeti daca orezul e fiert si daca este fiert , se vor
lasa sa se raceasca. Veti observa ca in acest timp sarmalele vor absorbi tot
sosul ramas in oala. Sarmalele se servesc la temperatura camerei cu iaurt
grecesc.
POFTA BUNA !
Articol scris de dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu