Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:




Ingrediente :

400 de grame de fasole boabe
400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
2 cepe potrivite
2 morcovi  buni
1 pastarnac mare
1 radacina de patrunjel
1 telina cat 1 ou mic
2 catei de usturoi
1 ardei (optional)
400 de ml. de bulion de rosii concentrat
2-3 foi de dafin
1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
sare si piper

MOD  DE  PREPARARE :

Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cu seara in apa rece  . A doua zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, spalandu-se  bine cu apa rece.
Fasolea oparita si spalata bine , impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pun toate la foc mic. Sare se va pune doar putin dar asta se va face la sfarsit . Daca carnea este mai batrana , ea va fierbe mai greu si atunci trebuie si ea ca si fasolea sa se bage in apa de cu seara. Daca veti fierbe fasolea cu carnea batrana , veti risca sa spargeti toate boabele de fasole .Cand incepe sa fiarba,toata spuma ce se va strange deasupra se va inlatura cu o lingura , iar aceasta operatiune se va face pana cand aceasta spuma nu va mai aparea.
Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi. Tot acuma se adauga si cimbrul pentru a da un gust bun si deosebit mancarii . Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.
Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza si se imparte in bucati iara aceasta se adauga in ciorba care fierbe.
Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute.

La final se va adauga putin tarhon uscat si putina sare , dupa gust si se va lua oala de pe foc  , punand capacul si lasand-o sa se ,,limpezeasca,, timp in care se vor amplifica aromele de la condiment dand un gust super delicious acestei ciorbe.
Se serveste ciorba de fasole cu tarhon si afumatura fierbinte, alaturi de smantana si ardei iute  , dar se mai poate complete si cu otet daca este nevoie.

POFTA  BUNA !
Articol scris de dodorel62

Comentarii