Ingrediente :
400 de grame de fasole boabe
400 de grame de afumatura cu os cu tot
(ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
2 cepe potrivite
2 morcovi buni
1 pastarnac mare
1 radacina de patrunjel
1 telina cat 1 ou mic
2 catei de usturoi
1 ardei (optional)
400 de ml. de bulion de rosii concentrat
2-3 foi de dafin
1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de
tarhon si 5 ramurele de cimbru
3 linguri de tarhon verde tocat pentru
presarat
sare si piper
MOD
DE PREPARARE :
Fasolea se alege cu grija de impuritati
si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in
muiat de cu seara in apa rece . A doua
zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se
clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa
rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a
oparit, spalandu-se bine cu apa rece.
Fasolea oparita si spalata bine ,
impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa
rece si se pun toate la foc mic. Sare se va pune doar putin dar asta se va face
la sfarsit . Daca carnea este mai batrana , ea va fierbe mai greu si atunci
trebuie si ea ca si fasolea sa se bage in apa de cu seara. Daca veti fierbe fasolea
cu carnea batrana , veti risca sa spargeti toate boabele de fasole .Cand incepe
sa fiarba,toata spuma ce se va strange deasupra se va inlatura cu o lingura ,
iar aceasta operatiune se va face pana cand aceasta spuma nu va mai aparea.
Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se
curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite. Dupa ce carnea afumata si
fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi.
Tot acuma se adauga si cimbrul pentru a da un gust bun si deosebit mancarii . Pe
masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.
Cand carnea afumata este fiarta, se
dezoseaza si se imparte in bucati iara aceasta se adauga in ciorba care fierbe.
Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si
carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai
clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute.
La final se va adauga putin
tarhon uscat si putina sare , dupa gust si se va lua oala de pe foc , punand capacul si lasand-o sa se
,,limpezeasca,, timp in care se vor amplifica aromele de la condiment dand un
gust super delicious acestei ciorbe.
Se serveste ciorba de fasole cu tarhon
si afumatura fierbinte, alaturi de smantana si ardei iute , dar se mai poate complete si cu otet daca
este nevoie.
POFTA BUNA !
Articol scris de
dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu