Ciorba de peste lipoveana


INGREDIENTE :

cartofi,
ceapa,
ardei (gras si iute)
rosii.
patrunjel,
sare,
ulei
otet.
peste,

MOD  DE  PREPARARE :

Cea mai buna ciorba de peste iese cu minim 4 feluri de peste si anume crap, somn, stiuca si biban sau caras.
Intai puneti la foc ceaunul cu apa si legumele (legumele trebuie sa fie cam o treime din volumul de apa), lasati la fiert pana cand cartofii sunt aproape fierti. Daca inainte de a le pune la fiert, coaceti putin pe jar sau pe tabla rosiile si ardeiul si apoi le cojiti veti obtine un gust si mai intens, cu tenta de copt, este minunat. Ardeiul iute il puneti numai daca toti cei care vor manca suporta iute, nu uitati ca la fiert iutele se accentueaza.
La final se va  sara putin ciorba, dupa  gus si trebuie ca zeama sa fie putin mai sarata, pestele va mai trage din sare. Puneti pestele in ceaun si nu  mai amestecati (se farama pestele) , unde pestele trebuie sa ocupe si el o treime din volumul de apa.
In maxim 15-20 min pestele trebuie sa fie fiert (tineti focul din jar cat sa fiarba usor apa in ceaun, nici sa nu se opreasca, nici sa nu clocoteasca sa rupa pestele in bucati).
Cand si pestele este fiert puteti pune otetul in cantitate rezonabila , ciorba trebuind  sa aiba gust de acru. Adaugati otetul in timp ce ciorba fierbe si gustati dupa 1 minut, dregeti gustul fara sa rasfierbeti pestele si tot atunci se va pune si cateva linguri de ulei.
Cand ciorba este gata se va lua ceaunul de pe foc si se va pune  o mana de patrunjel taiat marunt si se va acoperi timp de 10 minute ceaunul.

Ciorba de peste fiind facuta dupa o reteta specifica lipoveneasca ea se mananca in mod traditional asa:

Se scoate pestele pe un platou si se serveste cu mujdei de usturoi. Mujdeiul poate fi simplu sau cu rosii coapte si cojite si apoi frecate impreuna cu usturoiul langa care se va aseza si o mamaliguta .Apoi se va servi separate zeama cu legumele cu mujdei si ardei iute , aceasta fiind cu adevarat o ciorba gustoasa si delicioasa lipoveana.

Pofta  buna !
Articol scris de dodorel62

Comentarii