Ciorba de stir


INGREDIENTE :

o mana sau doua cu frunze de stir foarte tinere
un morcov taiat rondele sau cuburi
2 fire de ceapa verde
2 fire usturoi verde
o ceasca orez
marar
putin  ulei
patrunjel
frunze de telina
leustean
sare, vegeta
o cana corcoduse verzi
o jumatate de cana cu prune 

Mod de preparare :

Se va pune o oala de apa la fiert , iar cand aceasta incepe sa fiarba se vor adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, orezul spalat si vom lasa sa totul sa fiarba.
Cand apa da in clocot punem morcovul, corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa fiarba in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste focul si se paseaza bine cu o furculita , apoi strecuram zeama si o folosim pentru acrire.
Cand a fiert orezul adaugam frunzele de telina,putin leustean, putin marar,
patrunjel toate acestea fiind tocate cat mai  marunt . Dupa aceia vom adauga uleiul si stirul spalat bine din mai multe ape si apoi il vom taia marunt.
Lasam sa fiarba inca putin doar cat sa se inmoaie stirul apoi acrim ciorba cu zeama de corcoduse si o vom sara dupa gust. Ciorba o mai lasam sa dea cateva clocote  la foc mic si apoi vom opri focul , iar la sfarsit vom adauga marar verde .

Ciorba trebuie sa se lase sa se raceasca si se va servi cu usturoi verde dupa preferinta si cu smantana .

Stirul este o planta foarte bogata in vitamine (A,k, B1, B3,B5, B6,B17, C, E , acid folic) si minerale( calciu, fier,magneziu,potasiu,zinc,cumpru) si creste in special in zona olteniei . Chiar daca oamenii o concept ca o planta care este buna sa o dea la porci , iata ca datorita acestor vitamine extraordinare care se afla in ea , aceasta planta este foarte buna sa fie consumata si de catre oameni , mai cu seama primavara . La fel ca si spanacul si dragaveiul contine foarte mult fier si astfel consumata , are proprietatea de a subtia sangele .

Pofta buna !

Articol scris de dodorel62


Comentarii