Sparanghel


INGREDIENTE :

•    sparanghel – o caserolă
•    o lingură de unt
•    două linguri ulei
•    2 caței usturoi ( sau mai mulți dacă doriți mai condimentat)
•    o lămâie
•    sare

MOD  DE  PREPARARE :

Sparanghelul se rupe și se îndepărtează partea fibroasă de la cotor (dacă e deja tăiat, se mai taie un cm de la bază).
Apoi se spală și se fierbe în apa în care s-a adăugat putină sare , iar apoi se lasă la fiert aproximativ 5 minute, la foc mare. (Se poate utiliza și sparanghelul congelat, fierbându-se însă la jumătate din timpul menționat pe pachet). Nu îl lăsați mult la fiert, trebuie să fie al dente, altfel își pierde din proprietăți.
Se scurge și se spală cu apă foarte rece, pentru a-și păstra culoarea verde.
Într-o tigaie se pun la încins 1 lingură de unt și două de ulei ( poate fi și de măsline) si se adaugă usturoi pisat, după gust.
Peste usturoi se pune sparanghelul fiert și bine scurs în prealabil, săltându-l, mişcându-l continuu, în amestecul de unt cu ulei, 1-2 minute. Se servește cu zeamă de lămâie deasupra. Poate fi utilizat ca și garnitură pentru fripturi sau rulade cu carne.De asemeni sparanghelul se mai foloseste si la omleta cu oua , el avand un gust putin acrisor . Acest sparanghel se poate manca si in stare cruda , el gasindu-se in special in Grecia. Eu am gasit acest sparanghel pe marginea drumului urcand spre muntele
Parnassos,plecand din Amfikleea .Sparanghelul este asemanator unor teci de fasole subtire , de culoare verde avand un gust putin acrisor.
El poate fii bun de cultivat si de mancat doar in luna Martie doar o saptamana,dupa care devine tare si nu se mai poate manca.

Poftă bună !

Articol scris de dodorel62

Comentarii