Ciorba de burta





INGREDIENTE :

-2 kg de burta proaspata, curatata
-1,5-2 kg de oase de vita cu maduva
-2 morcovi potriviti
-1 ceapa mare
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de telina radacina, cam 100 g
– 5-6 galbenusuri de oua
-300-400 grame de  smantana
-1 capatana de usturoi
-1 lingura rasa de faina (20 g)
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei

Mod de preparare :

Burta spalata si curatata se tine in apa calda cu otet, zeama de lamaie sau bicarbonat, timp de 2 ore. Oasele se spala bine si se curata de par , iar apoi se pun intr-o oala mare, pe fundul ei, apoi se pune burta si apa cat sa acopere acest continut. Se pune sare in oala dupa gust si apoi se da la foc .
Se da in clocot 10 minute apoi se arunca apa , iar oasele se spala si se pun din nou la fiert. Burta se spala si se curata din nou in cazul in care nu e alba complet si se va pune din nou peste oase si se condimenteaza (sare, ardei iute, boia, piper, ceapa si radacinoasele.
Se va completea cu apa oala si se lasa la fiert cateva ore si oala se va complete cu apa fiarta, nu cu apa rece. Burta si oasele trebuie sa fie acoperite mereu de apa iar cand burta si tendoanele sunt fierte, se ia oala de pe foc. Zeama se strecoara in alta oala si legumele se arunca sau se adauga in ciorba , sau se poate face o alta mancare cu ele.
Burta si oasele se lasa la racit , iar apoi galbenusurile se bat cu mixerul si se va adauga o lingurita rasa de sare si se lasa departe 20 de minute. Cand s-a intensificat culoarea lor, sunt bune de folosit.
Apoi toata zeama se va pune la fiert si la sfarsit se va adauga otet dupa gust (sau se pune la servire, in farfurie). Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga din zeama clocotita , iar continutul se va adauga in oala . Dupa ce ai incorporat treptat si incet galbenusurile in zeama, se lasa pana da in clocot. Se dauga sare dupa gust , iar la final daca se doreste se poate adauga legumele fierte anterior. Burta se taie in fasii mici si se pune la fiert, alaturi cu tendoanele de pe oase.
Se da prin razatoarea mica un morcov , se pune in tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste cateva minute. Apoi acest morcov se va pune in oala cu ciorba si se mai tine la fiert ciorba de burta cateva minute.

Dupa ce s-a racit putin, ciorba de burta se serveste cu mujdei, otet ,smantana  si se mai foloseste si ardei iute ,dupa preferinta .

Pofta buna !

Articol scris de dodorel62

Comentarii