INGREDIENTE :
-2 kg de burta proaspata, curatata
-1,5-2 kg de oase de vita cu maduva
-1,5-2 kg de oase de vita cu maduva
-2 morcovi potriviti
-1 ceapa mare
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de telina radacina, cam 100 g
– 5-6 galbenusuri de oua
-300-400 grame de smantana
-1 capatana de usturoi
-1 lingura rasa de faina (20 g)
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei
-1 ceapa mare
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de telina radacina, cam 100 g
– 5-6 galbenusuri de oua
-300-400 grame de smantana
-1 capatana de usturoi
-1 lingura rasa de faina (20 g)
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei
Mod
de preparare :
Burta
spalata si curatata se tine in apa calda cu otet, zeama de lamaie sau
bicarbonat, timp de 2 ore. Oasele se spala bine si se curata de par , iar apoi
se pun intr-o oala mare, pe fundul ei, apoi se pune burta si apa cat sa acopere
acest continut. Se pune sare in oala dupa gust si apoi se da la foc .
Se
da in clocot 10 minute apoi se arunca apa , iar oasele se spala si se pun din
nou la fiert. Burta se spala si se curata din nou in cazul in care nu e alba
complet si se va pune din nou peste oase si se condimenteaza (sare, ardei iute,
boia, piper, ceapa si radacinoasele.
Se
va completea cu apa oala si se lasa la fiert cateva ore si oala se va complete cu
apa fiarta, nu cu apa rece. Burta si oasele trebuie sa fie acoperite mereu de
apa iar cand burta si tendoanele sunt fierte, se ia oala de pe foc. Zeama se
strecoara in alta oala si legumele se arunca sau se adauga in ciorba , sau se
poate face o alta mancare cu ele.
Burta
si oasele se lasa la racit , iar apoi galbenusurile se bat cu mixerul si se va
adauga o lingurita rasa de sare si se lasa departe 20 de minute. Cand s-a
intensificat culoarea lor, sunt bune de folosit.
Apoi
toata zeama se va pune la fiert si la sfarsit se va adauga otet dupa gust (sau
se pune la servire, in farfurie). Se adauga smantana si faina la galbenusuri,
se amesteca bine si apoi se adauga din zeama clocotita , iar continutul se va
adauga in oala . Dupa ce ai incorporat treptat si incet galbenusurile in zeama,
se lasa pana da in clocot. Se dauga sare dupa gust , iar la final daca se
doreste se poate adauga legumele fierte anterior. Burta se taie in fasii mici
si se pune la fiert, alaturi cu tendoanele de pe oase.
Se
da prin razatoarea mica un morcov , se pune in tigaie cu 3 linguri de ulei si
se caleste cateva minute. Apoi acest morcov se va pune in oala cu ciorba si se
mai tine la fiert ciorba de burta cateva minute.
Dupa
ce s-a racit putin, ciorba de burta se serveste cu mujdei, otet ,smantana si se mai foloseste si ardei iute ,dupa
preferinta .
Pofta buna !
Articol scris de
dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu