Cozonac cu nuca pufos


Ingrediente :

 Maia: 

500 gr de faina
 150-200 ml de lapte caldut
 1 lingura de zahar
 2 cuburi (2x25 g)drojdie proaspata



 Pentru cozonaci ,mai avem nevoie: 

500 gr de faina
1 lingurita de sare
2-3 oua
175-200 gr de smantana
2 linguri de zahar
1/2 margarina topita,
 coaja rasa de la 1 lamaie
 ulei nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

 Mod de preparare :

 Maiaua se pregateste seara,astfel:

 Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita) , iar intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura . Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie. Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine si se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi . Prepararea cozonacului(a doua zi); Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas , iar peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul , margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie. Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana . Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu se rupa aluatul la framantat,apoi se va portiona in 3 parti egale. Se rotunjeste si le latesti putin , le acoperiti cu un servet si se lasa la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul. Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece. Se va unge apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min). Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet. Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.

 Pofta buna ! 
Articol scris de dodorel62

Comentarii