Sarmale traditionale romanesti
super apetisante sunt niste
sarmale ce nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale
românilor. Sarmale traditionale romanesti super apetisante care se fac de Crăciun, de Anul Nou. Ele se mai
fac la celebrarea diferiților sfinți și chiar și de Paști . Cele mai îndrăgite
sărmăluțe românești sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită).
Sarmalele se învelesc în foi subțiri de
varză murată , sau dulce . Pentru a face aceste sarmale traditionale avem
nevoie de anumite ingrediente . Principalele ingrediente folosite la aceste
sarmale traditionale sunt urmatoarele :
Ingrediente pentru sarmalele traditionale
romanesti :
500 g carne tocată de
porc (mai grasă)
1 ceapă medie tocată
50 g orez
1 lingură de ulei
sare, piper
cimbru uscat, puțină
boia dulce (paprika)
2 verze murate medii
(ca să avem de unde alege foile frumoase)
2 linguri de ulei
1 ceapă tocată
crenguțe de cimbru
uscat
1 foaie de dafin
(opțional)
250 g piept crud de
porc (cu șoric)
250 g afumătură
(costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)
500 ml suc gros de
roșii (passata sau bulion gros)
500 ml moare de varză
Ingrediente pentru servire sarmale
traditionale :
smântână
ardei iuți
mămăligă sau pâine
Modul de preparare sarmale traditionale
romanesti :
Am ales 2 verze faine murate din butoi. Trebuie să aibă foi
subțiri care să se ruleze ușor. Aceste foi trebuie sa fienici prea acre și nici
prea sărate. Mi-am pregătit carnea tocată de porc, afumătura (kaiser) și
pieptul crud de porc.
Pieptul l-am tăiat mai întâi în felii și apoi în bucățele mai
mici. La fel și pe kaiserul afumat de lângă el.
Am tocat mărunt o ceapă și am pus-o la călit într-o
crăticioară cu o lingură de ulei și un fir de sare. Nu am lăsat-o să se
rumenească ci doar să devină sticloasă. Am pus și orezul crud (uscat) peste ea
și l-am călit și pe aceste 2 minute la foc mic. Am amestecat constant in
cratita ca să nu se prindă.
Am așezat carnea tocată într-un castron adânc și am răsturnat
orezul cu ceapa (răcorite) peste ea. Am asezonat bine cu sare, piper negru
proaspăt măcinat și cimbru uscat. Eu pun și 2 lingurițe bune de boia dulce care
dă aromă și culoare.
Am frământat totul bine cu mâinile ca să fiu sigur că am o
compoziție buna si omogenă.
Modul de impachetare a sarmalelor traditionale
:
Foile de varză se croiesc cu cuțitul prin îndepărtarea
porțiunilor îngroșate. Am pus câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de
foaie de varză și am rulat sarmaua. Apoi, cu degetul, am împins capetele
acesteia spre interior. In general sarmalele mele sunt niste sarmale de
dimensiuni medii .
Aceste dimensiuni ale sarmalelor se fac in functie de
regiunile in care se fac.
Modul de fierbere a sarmalelor traditionale :
Mi-am pregătit sucul gros de roșii, varza tocată și cărnurile
(pieptul crud de porc și afumătura). Pe fundul formei am pus o ceapă tocată
(crudă, necălită), 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză
murată tocată (cotoarele de la frunze).
A urmat un strat de afumătură și piept crud de porc și unul
de sarmale. Printre ele am mai umplut spațiile cu carne și kaiser. Am continuat
așa cu sarmalele până la 3 cm sub buza oalei de presiune .
La final am adaugat suc de rosii , moare de varza si apa .
Sarmalele le-am fiert la foc mediu-mic in jur de 2 ore, cu completarea
lichidului la nevoie .
La final se va opri focul si se va lasa sarmalele sa se mai
raceasca putin . Aceste sarmale traditionale sunt o adevarata delicatese .
Sarmalele traditionale romanesti se servesc cu smantana ,
ardei iute , mamaliga sau paine .
Ca si bautura la aceste sarmale traditionale romanesti este
bine venita o tuica buna de pruna sau o palinka .
Articol
scris de dodorel62
Pofta
buna !
Comentarii
Trimiteți un comentariu