Cozonacul pufos cu nucă
este unul dintre deserturile tradiționale . Cozonacul pufos cu nucă este
un cozonac delicos. Acest cozonac este cel mai dorit de sarbatori . Este un
cozonac pufos si gustos adorat de romani.
Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos
este nevoie de câteva ingrediente :
Ingrediente aluat pentru Cozonacul pufos
cu nucă
1 kg de fain= 000
50 g drojdie proaspaătă sau 14 g uscată
350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
250 g zahar
4 oă
150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau
miezul de la o păstaie de vanilie
coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală
15 g sare
Mod de preparare Cozonacul pufos cu nucă
Se cerne făina de trei ori, după care se face „o
groapă” în mijlocul vasului . In interior este pusă, fără a ajunge însă la
fund. Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc. Se încălzeste
ușor astfel încât să se topească zahărul . Se incalzeste însă nu până dă
laptele în fiert.
După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra .
Turnam cât să acoperim și așteptăm 10 minute.
Separat se freacă gălbenușurile cu sarea. Apoi se pune
coaja de lămâie și se adugă această compoziție . Toata aceasta compozitie se
toarna în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să
amestecăm . Amestecul se face până se omogenizează bine aluatul.
Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și
mâinile . Apoi continuăm să frământăm aluatul . Din când în când mai turnăm
ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml. Se lasă apoi aluatul să crească
acoperindu-se cu un prosop.
Umplutura pentru Cozonacul pufos cu nucă
Se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un
vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se
freacă . Se vor freca până se face pasta potrivit de consistentă .
Aluatul crescut se desparte apoi în două parti egale .
Apoi se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină . Deasupra se întinde
jumătate din nucă . Acesta se pune într-un strat cât mai egal si se rulează .
Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat.
Odata rulat cozonacul se unge cu ou si se da imediat
la cuptor . Se da imediat la cuptor fără să se lase aluatul în formă să crească
. Daca se mai tine sa creasca se fac goluri între nucă şi aluat. Cozonacul se
bagă la cuptorul încălzit pentru o oră. Se coace cozonacul la foc potrivit.
Odata ce sa copt cozonacul se scoate afara . Se lasa
sa se raceasca lent , acoperindu-se cu un prosop .
Articol scris de dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu