Tarhonul este
o plantă perenă din familia florii soarelui. Are tulpina dreaptă și ramificată,
cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuințate drept condiment.
Frunzele sale se folosesc verzi sau uscate și mărunțite. Se folosește ca
condiment în fripturi, salate, ciorbe . Foarte bun este pentru ciorba de fasole
sau de miel. Aceasta este răspândită de-a lungul Eurasiei și Americii de Nord
și este cultivată pentru uz culinar, dar și în scopuri medicale.
O subspecie, Artemisia
dracunculus var. sativa, este cultivată pentru folosirea
frunzelor aromatice în arta culinară. Altor subspecii, însă, aroma le lipsește
cu desăvârșire. Speciile sunt poliformice. Pentru a distinge variațiile
speciilor sunt folosite denumiri informale: tarhonul Franțuzesc (cel mai bun
pentru uz culinar); tarhonul Rusesc și tarhonul sălbatic, care acoperă diferite
state.
In Romania tarhonul se
gaseste in zona Ardealului .
Modul de preparare :
Se culege aceasta planta
si apoi se spala bine . Dupa spalare se lasa sa se scurga de apa. Dupa aceia se va curati de
frunze de pe tulpini . Tulpinile mai groase se arunca , iar cele mai fragede se
toaca marunt . Dupa ce sunt rupte frunzele acesia se toaca marun .
Apoi frunzele taiate
marun se vor introduc intr-un borcan . In borcan se adauga otet , apa si sare
si se tine la macerat pentru a fii consumate . Acestia se consuma la diferite
mancaruri . Se mai consuma la ciorbe , mai ales la ciorba de fasoale si de miel
. Datorita mirosului deosebit acesta da un gust delicat mancarii sau ciorbelor
.
Articol scris de dodorel62
Comentarii
Trimiteți un comentariu