Pregatirea tarhonului




 

Tarhonul este oplantă perenă

Tarhonul este o plantă perenă din familia florii soarelui. Are tulpina dreaptă și ramificată, cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuințate drept condiment. Frunzele sale se folosesc verzi sau uscate și mărunțite. Se folosește ca condiment în fripturi, salate, ciorbe . Foarte bun este pentru ciorba de fasole sau de miel. Aceasta este răspândită de-a lungul Eurasiei și Americii de Nord și este cultivată pentru uz culinar, dar și în scopuri medicale.

O subspecie, Artemisia dracunculus var. sativa, este cultivată pentru folosirea frunzelor aromatice în arta culinară. Altor subspecii, însă, aroma le lipsește cu desăvârșire. Speciile sunt poliformice. Pentru a distinge variațiile speciilor sunt folosite denumiri informale: tarhonul Franțuzesc (cel mai bun pentru uz culinar); tarhonul Rusesc și tarhonul sălbatic, care acoperă diferite state.

In Romania tarhonul se gaseste in zona Ardealului .

Modul de preparare :

Se culege aceasta planta si apoi se spala bine . Dupa spalare se lasa sa se  scurga de apa. Dupa aceia se va curati de frunze de pe tulpini . Tulpinile mai groase se arunca , iar cele mai fragede se toaca marunt . Dupa ce sunt rupte frunzele acesia se toaca marun .

Apoi frunzele taiate marun se vor introduc intr-un borcan . In borcan se adauga otet , apa si sare si se tine la macerat pentru a fii consumate . Acestia se consuma la diferite mancaruri . Se mai consuma la ciorbe , mai ales la ciorba de fasoale si de miel . Datorita mirosului deosebit acesta da un gust delicat mancarii sau ciorbelor .

Articol scris de dodorel62

Comentarii